Oude typemachine op voorgrond en vlinderlamp op achtergrond

Schrijfwedstrijden

13 februari 20202 - 3 minuten

Een manier om snel naam te maken in de schrijfwereld en om te testen of je verhalen gewaardeerd worden, is meedoen aan een schrijfwedstrijd. Schrijfwedstrijden komen en gaan, daarom geef ik hier informatie over een aantal terugkerende wedstrijden en hun websites.

LetterRijn
Uitgeverij LetterRijn is opgericht op 1 mei 2012 door Theo van Rijn en is gespecialiseerd in thrillers en Young Adult. Elk jaar organiseert LetterRijn een verhalenwedstrijd om beginnende en al gevorderde schrijvers de kans te geven het beste van zichzelf te laten zien in een spannend verhaal. Het thema wisselt elk jaar, maar dat er doden vallen is vrijwel zeker.
Eerder waren thema’s ‘verhalen in de sfeer van Roald Dahl en Edgar Allen Poe’, ‘Scandinavische thrillers met maatschappelijke ondertoon’ en ‘Dood door onschuld’. Kijk op de website voor de lopende schrijfwedstrijd.
Schrijvers op de shortlist komen in de bundel en ontvangen een juryrapport.

Verhaal van de Maand
Een doorlopende schrijfwedstrijd op gelijknamige website. Schrijf je veel en wil je elke maand kans maken op eeuwige (nou ja, een maand durende) roem? Dan is dit initiatief iets voor jou. De website is overzichtelijk en alle informatie om mee te doen kun je makkelijk vinden. Een geheime jury beoordeelt de verhalen en plaatst ze op de shortlist. Voor wie van snel en veel houdt.

Oude typemachine en lamp in vorm van een boek

Edge-zero
Mike Jansen en Peter Kaptein startten deze website in 2017 om de beste verhalen uit het speculatieve genre te verzamelen. Deze ‘wedstrijd’ werkt anders dan andere wedstrijden: alle verhalen in het fantasy-, sciencefiction- en horrorgenre die hebben meegedaan aan een schrijfwedstrijd in die sfeer, kunnen worden ingestuurd. Ook verhalen die zijn gepubliceerd in een F/SF/H-tijdschrift of -bundel, dingen mee. Een twaalfkoppige jury buigt zich over de inzendingen en geeft punten aan de verhalen. De beste 25 worden gepubliceerd in een online en gedrukte bundel.
Uniek: bij voldoende financiële middelen krijgen de schrijvers betaald voor hun verhaal.
Schrijvers op de longlist en shortlist krijgen een juryrapport.

Baarnse literatuurprijs
Georganiseerd door Cultureel Festival Baarn met als doel korte verhalen (max. 850 woorden) een podium te geven. De wedstrijd werd in 2011 in het leven geroepen en wordt elk jaar gehouden. Het thema verschilt per jaar en was bijvoorbeeld: tijd, schaduw, een vriendendienst. Thema voor 2020 is ‘alle tijd van de wereld’. Instructies voor inzending kun je op de website vinden.
De hoofdprijs is een kunstwerk naar keuze en alle winnaars ontvangen een juryrapport.

Schrijven Online
Op de website van Schrijven Online kun je alle kort- en langlopende wedstrijden vinden, keurig op een rij met daarachter de deadline van inzending. 

Er zijn natuurlijk veel meer initiatieven, maar deze zijn om je op weg te helpen als beginnende of gevorderde schrijver. Doe er je voordeel mee.

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter