Ilirea’n’Along - aflevering 8

17 augustus 20225 minuten

Watte? Ilirea’n’Along. Spreek uit als: ielierééjanaalong. Het betekent: ‘De Ilireaanse taal’. En als je nog nooit van Ilirea hebt gehoord, kan dat kloppen; het land en de taal bestaan niet. Deze blogserie gaat over het maken van een verzonnen taal, ook wel ‘constructed language’ of ‘conlang’.

Wat vooraf ging
De vorige keer hadden we ruzie met de hulpwerkwoorden. Daarom verlaten we de taal en gaan we op bezoek bij de Ilireanen. Waar wonen ze? Hoe ziet de planeet eruit? Hoe zien zij er zelf uit? Wat is een Mendyl en wat doe je ermee?

Nooit in een isolement
Een taal staat nooit in een isolement, ook niet als die taal is verzonnen door een zeventienjarige jongen. Ilirea is een “Star Trek-achtige wereld met veel water”, aldus Tristan. Maar wat moet ik me daarbij voorstellen? Zoiets als de aarde? Ja, maar dan net iets meer water en heel veel mist, want daar komen mythologieën en gezegdes vandaan.

Dat is interessant: taal is natuurlijk een verbale weergave van de wereld om ons heen. Het is niet alleen een communicatiemiddel, het beschrijft ook wat je ziet, hoe de cultuur in elkaar zit en wat de eigenaardigheden van de sprekers zijn. Er wordt niet voor niets gezegd dat je de cultuur van een land pas begrijpt als je de taal kent. Je gebruikt verschillende klanken om verschillende dingen te beschrijven. Een tafel is daarom geen stoel. Dat lijkt nogal wiedes, maar er zijn meters boekenkast volgeschreven over hoe taal de wereld beïnvloedt en andersom, hoe de wereld de taal beïnvloedt, met als grootste breinkraker: wat is de aard en het gebruik van taal in relatie tot de werkelijkheid en hoe kun je met taal een gedachte overbrengen of ‘vertalen’.

Wereldbouw
Dat is misschien voer voor een andere blogserie. Nu is het vooral van belang ons een beeld te vormen van Ilirea - de hele wereld, zoals de naam zegt. Ilirea heeft dus een groter wateroppervlak dan de aarde, er wonen ‘humanoïden’ op de planeet en ze hebben interstellaire technologie en zijn daarmee op technologisch gebied vergelijkbaar met ons mensen op aarde. Geavanceerder zelfs! Dit is wat ik al wist van Ilirea toen Tristan me vroeg hem te helpen bij de taal.

Ilirea ontwikkelt en wordt gedetailleerder. Ik zag plaatjes van rangen en standen in het Ilireaanse leger, ik zag gegevens over de massa en omtrek van Ilirea en zijn maan Io. Ilirea heeft een vlag.

Hieronder vult Tristan aan:
“De taal en de wereld waren niet vanaf het begin één. Ik begon met de taal, omdat ik een geheimschrift wilde. Met de wereld – in een geheel andere vorm – was ik apart bezig. Toen het geheimschrift een taal begon te worden, was de wereld van Ilirea al ontworpen, maar omvatte niet meer dan een naam en ‘ons land’ (ons = mijn vrienden en ik). We wilden Ilirea groot maken en uitwerken tot in de kleinste details. Een taal hoort daar natuurlijk bij. En zo werd het Ilireaans aan de wereld toegevoegd. 
Toen ik begon met de taal, wisten we nog niet veel van de Ilireanen. We wisten alleen dat ze veelal op eilanden leven en dat ze communistisch zijn, maar niet stalinistisch. Ze vinden gelijkheid belangrijker dan vrijheid.       

Ilireaanse vrouw

Ilireanen
Maar hoe zien ze er dan uit, hoor ik je vragen. Dat vroegen wij ons ook een lange tijd af. Totdat ik een keertje in Star Trek Online mijn eigen soort ging maken (want dat kan). Het resultaat zie je op het plaatje hiernaast. Er zijn vier dingen die je zouden moeten opvallen: de huidskleur, het voorhoofd, het ‘stippenpatroon’ en de oren.Ilirea is kouder dan de aarde, dus ze moeten meer doen om dezelfde warmte te krijgen, of kleiner zijn. Ilireanen zijn wel wat kleiner dan mensen, maar niet heel veel. Ik heb hun huid wat rozer gemaakt. Mijn verklaring: ze pompen sneller bloed door hun lichaam

om warm te blijven, waardoor hun huid wat rozer wordt. Hun gemiddelde lengte is 1,60 m, ze zijn warmbloedig, met een lichaamstemperatuur van ongeveer 36,9 °C. Ze zijn zoogdieren. Ze worden gemiddeld 150 jaar. 

Dat wat op hun voorhoofd zit, is de Mendyl. Dat zijn kieuwen die bijna zijn dichtgeëvolueerd. Ilireanen zijn namelijk uit bijna-intelligente vissen ontstaan. Ilireanen kunnen ongetraind ongeveer 5 minuten onder water ademen, waarna ze niet genoeg lucht meer krijgen en flauwvallen. Daarna slaat hun normale ademhalingssysteem weer aan en verdrinken ze. Getrainde Ilireanen kunnen tot wel zo’n 15 minuten onder water ademhalen, misschien zelfs langer. En je kunt altijd eerst nog je adem inhouden. Ilireanen hebben ook nog restanten van zwemvliezen tussen hun vingers en tenen. Deze verlies je snel en ze groeien redelijk snel weer aan, je moet het zien als een soort nagels, maar dan anders. Ook kunnen Ilireanen net iets beter onder water kijken dan mensen.

De vissen waaruit de Ilireanen geëvolueerd zijn, hadden een ‘hive mind’, een collectieve geest. Ze konden telepathisch met elkaar communiceren, binnen een bepaalde straal. Een overblijfsel hiervan hebben de Ilireanen. Ze kunnen telepathisch met elkaar communiceren, maar ze moeten elkaar ervoor wel fysiek aanraken. Zeer getrainde monniken kunnen het nog wel zonder het fysieke contacten maar met één persoon tegelijkertijd. Hoe bekwamer iemand is met telepathie, hoe donkerder/zichtbaarder zijn ‘stippen’. En Ilireanen hebben puntoren, want waarom ook niet?

De planeet 
Op Wikipedia zou hij ongeveer zo beschreven worden:

Ilirea
[plaatje; heb ik nog niet, dus hier moet je het mee doen.] 

Ilirea
TypePlaneet; aardse planeet
Fysieke gegevens
Aantal (bekende) manen2,5[zie hieronder]
Omtrek43032 km[alle eenheden zijn aardse eenheden]
Diameter6850 km (equatoriaal)
Massa6,868x10 24 kg[tien tot de macht 24]
Valversnelling~9,76 m/s2
Ontsnappingssnelheid11,6 km/u
Dichtheid (ρ)5,105 g/cm3
Rotatietijd~32 uur
Albedo38,6%
Hoek omwentelingsas21,6 graden
Baangegevens
Periapsis1,63 AE
Apoapsis1,69 AE
Halve lange as (a)1,66 AE
Excentriciteit (e)0,0167
Lengte klimmende knoop (Ω)0 graden
Periode (P)2,023 jaar
Inclinatie (i)0 graden
Atmosferische gegevens
Luchtdrukgem. 1650 hPa
Samenstelling73,6% N2, 24,3% O2, 0,9% Ar, 0,2% CO2, 1% overig
Temperatuurgem. 12 °C = 284 K


De Engelstalige Wikipedia heeft natuurlijk weer meer gegevens (hier vertaald):

Ilirea, aanvulling
Baangegevens
Baansnelheidgem. 24,43 km/s
Argument van periapsisonbepaald
Satellieten2,5 maan; ringen; ontelbare kunstsatellieten
Fysieke gegevens
Oppervlak589x106 km2
Volume1,340x1012 km3

(Dit zijn de gegevens die ik heb uitgewerkt.) 

Verder is het broeikaseffect op Ilirea 4,22 keer zo sterk dan op aarde. Om een aardse temperatuur te krijgen op Ilirea, moet dat wel. Ilirea staat verder van zijn zon (66% verder), hoewel de zon iets meer dan 50% feller is, krijgt Ilirea minder licht dan aarde. Daarnaast weerkaatst Ilirea meer van dat licht, dus het heeft een sterker broeikaseffect nodig.

Ilirea zit in een zonnestelsel met in totaal zes planeten, twee astroïdengordels, drie dwergplaneten en één zon. Het is je waarschijnlijk al opgevallen: de twee-en-een-halve maan en de ringen. Ooit had Ilirea drie manen, maar in een soort Koude Oorlog, ‘de Tijd van Doemdenken’, werd er op een van die manen geschoten. De ‘death ray’ waarmee geschoten werd, bleek ietsjes sterker te zijn dan gedacht en blies de halve maan op. Gelukkig waren er gravitatiesatellieten die de brokstukken konden opvangen en zo zijn de ringen ontstaan. (Die satellieten waren echt niet ontworpen om de zwaartekracht te kunnen opheffen, hoor, neeeee…) Daarmee was wel die Tijd van Doemdenken voorbij.

Het ‘nu’ in Ilirea is ergens tussen 2260 en 2410, de tijd waarin Star Trek zich afspeelt. Aarde en mensen bestaan. Zoals mijn moeder al zei in het begin, Ilirea heeft een vlag:
 

Het zwarte staat voor de ruimte, waar Ilirea zich in bevindt. Het blauwe staat voor Ilirea, en wetenschap. Ilirea wordt beschermd door paars en rood. Paars staat zowel voor autoriteit als gelijkheid. Het rode staat voor bloed, wat voor de Ilireanen en het leger staat.
Voor de rest lijkt Ilirea op de Federatie in Star Trek."

De volgende keer
De volgende keer pakken we de taal weer op. Kunnen we aan de hand van taaluniversalia uit de werkwoordenimpasse komen?

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter