Opgeruimd huis

Coronadagboek 2.0 - dag 24

7 januari 20212 - 3 minuten

De eerste weken van 2021 brengen we door in een totale lockdown: horeca, winkels, sport, theater en kapper zijn gesloten. Wat nog wel kan in de lockdown is filmpjes kijken, schrijven, wandelen, uitslapen, lachen, koken, videobellen of chatten met vrienden en mijn blogs lezen.

Woensdag 6 januari 2021

Apellius, Amerius en Damascus, of Galgalat, Malgalat en Sarathin zijn beter bekend als Caspar, Melchior en Balthasar. Het zijn de namen van de drie koningen of de drie wijzen uit het oosten die een ster zagen en op zoek gingen naar de koning der Joden. In Bethlehem vonden ze Jezus en gaven hem mirre, wierook en goud. Het feest dat op deze gebeurtenis is gebaseerd heet ‘Openbaring van de Heer’ of Driekoningen en wordt op 6 januari gevierd. Vandaag dus. Er is een aantal feesten over de jeugd van Jezus, namelijk zijn geboorte (Kerstmis), het bezoek uit het oosten (Driekoningen) en de doop van Jezus door Johannes de Doper (het verhaal dat Johannes Jezus op zijn schouder neemt en de rivier doorwaadt, maar dat het kind steeds zwaarder en zwaarder wordt, tot het punt dat Johannes hem nauwelijks meer kan dragen en toch volhoudt). Daarna volgen de missen en vieringen rondom Pasen, de lijdensweg enzovoorts, voorafgegaan door Carnaval.

Terwijl ik dit schrijf, wordt het Capitool belegerd door opgehitste Trump-aanhangers. Sander wil het nieuws zien en versnelt nu de rondvraag bij de fractievergadering. Op Nu.nl staat een live feed van de gebeurtenissen: er is een vrouw neergeschoten, waarschijnlijk een van de relschoppers, de beelden daarvan worden niet online gedeeld; Ted Cruz van Texas (Republikein) vindt dit veel te ver gaan en verzoekt iedereen het Capitool te verlaten; Jens Stoltenberg (NAVO) volgt de gebeurtenissen op de voet; de National Garde is onderweg, enzenzenz. Ik moet meteen denken aan de film ‘Olympus has fallen’.
Trumps wanhoopspoging om in het Witte Huis te blijven. Diepdiepdiep-antracietgrijs. Of nee, gitzwart. Iets anders is het niet.

Intussen in ons huis:

Kersthuis
VOOR
Opgeruimd huis
NA

Ik ga tv kijken, tot morgen!

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter