Kalender thursday january 7

Coronadagboek 2.0 - dag 25

8 januari 20215 minuten

De eerste weken van 2021 brengen we door in een totale lockdown: horeca, winkels, sport, theater en kapper zijn gesloten. Wat nog wel kan in de lockdown is filmpjes kijken, schrijven, wandelen, uitslapen, lachen, koken, videobellen of chatten met vrienden en mijn blogs lezen.

Donderdag 7 januari 2021

Christoforuskerk Schagen
Gejat van de Franse Wikipedia

Allereerst even een rectificatie: Johannes de Doper was de leraar van Jezus en niet degene die hem op zijn schouder tilde, dat was (Sint) Christoffel, ook wel Christophorus genoemd. Tegenwoordig is hij patroonheilige van, en ik citeer Wikipedia: “...reizigers, alle verkeersdeelnemers, timmerlieden, schilders, pelgrims, fruithandelaren, boekbinders, schatgravers, hakebusschutters, hoedenmakers, tuinmannen en kinderen en patroon tegen besmettelijke ziekten, onverwachte dood, de pest, droogte, onweer, hagel, watersnood, vuurrampen, oogziekten, tandpijn en van de bewoners van de stad Roermond, waar een groot beeld van hem met Christus op zijn schouder de top van de kathedraal siert. In die stad staat de enige Sint-Christoffelkathedraal ter wereld. In Schagen staat een St. Christophoruskerk. Het is een ontwerp van A. Tepe. Gebouwd in 1883.”
We hebben dus een kerk uit 1883 in ons lieflijk stadje staan (zie foto). Zo kom je weer eens wat te weten, wat jullie, hakebusschutters?

Nou, alle bijbelkennis weer op de juiste plek. 

Wat valt er verder te vertellen over vandaag? 

Het was een donderdag. 
Donderdag is genoemd naar de Germaanse god van de donder, Donar, oftewel Thor. Omdat zijn attributen donder en bliksem zijn, werd hij geassocieerd met de Romeinse god Jupiter. Donderdag is eigenlijk de letterlijke Germaanse vertaling van het Latijnse Jupitersdag, Jovis dies, dat in het Frans jeudi werd. Iets soortgelijks is er aan de hand met de andere dagen van de week. Woensdag komt van Wodan en vrijdag van Freya. Dinsdag is een verhaal apart. Volgens etymologiebank.nl zou het van ‘Thingsus’ komen, god van de volksvergadering. Enig bewijs daarvan staat op de Muur van Hadrianus. Thingsus zou dan een equivalent van Mars zijn, de oorlogsgod. Taalkundig gezien moeten er op Thingsus allerlei klankverschuivingen van toepassing zijn geweest om het woord terug te herleiden, maar daar zijn de deskundigen het niet eens.

Het regende.
Regen is hemelwater, of neerslag. De definitie van neerslag is: een verzameling waterdeeltjes die uit een wolk of een groep van wolken valt en het aardoppervlak bereikt. De waterdeeltjes kunnen zowel vast als vloeibaar zijn en kristalvormig of amorf. Amorf betekent dat er geen kristalstructuur is. Waterdeeltjes die niet vloeibaar zijn, heten hagel, sneeuw, ijsregen en korrelhagel. Wolken zijn zichtbare verzamelingen waterdruppeltjes of ijskristalletjes in de atmosfeer op enige hoogte boven het aardoppervlak. Wikipedia is leuk. Het kan bijna een gedicht worden. De atmosfeer of dampkring is de atmosfeer (hee, kastje-muurverwijzing!) of lucht om de aarde. Lucht is het homogene mengsel van gassen in de onderste lagen van de aardatmosfeer.

De wasmachine draaide.
De eerste wasmachines werden met de hand aangeslingerd. Eind negentiende, begin twintigste eeuw vond Louis Goldenberg uit New Brunswick, New Jersey de eerste elektrische wasmachine uit. Ooit bestonden er twee typen wasmachines, de langzaamwasser, waarin het wasgoed een beetje geschommeld werd in een kuip, en de snelwasser, een soort langzaamwasser inclusief centrifuge, maar die moest men niet, omdat het de kleding te snel sleet. Dan had je nog wasmachines met een vaste trommel en met een bewegende trommel. Bij de vaste trommel moest je het water en het sop in beweging brengen door te roeren en leek het wassen meer op koken. De wasmachine werd steeds vernuftiger. Alleen het mysterie van de slijtageplekken, die minuscule gaatjes die alleen aan de onderkant van T-shirts verschijnen en daarna steeds groter worden, is nog niet opgelost.

Het is 7 januari.
Zeven is een natuurlijk getal. Een natuurlijk getal is het resultaat van een telling van een eindig aantal dingen. Januari is de eerste maand van de gregoriaanse kalender. Hij wordt ook wel louwmaand, ijsmaand, wolfsmaand of hardmaand genoemd. Januari is vernoemd naar Janus, de Romeinse god met de twee gezichten, die de god van de doorgangen en poorten was. Hij staat symbool voor de overgang van oud naar nieuw.
Januari en februari werden in de 7e eeuw aan de Romeinse kalender toegevoegd, maar als laatste twee maanden. Omdat januari de eerste maand werd ná de winterzonnewende, belichaamde hij toch een soort begin. De Romeinen lieten het jaar daarom later bij januari beginnen. Vanaf 1954 worden de maanden van het jaar niet meer met een hoofdletter geschreven.

Tegeltjeswijsheden: 
“Als in januari de muggen zwermen, dan moogt ge in Meert uw oren wermen.”
“Januari zonder regen, is de boerenstand een zegen.”
“Bestormt men het Capitool in januari, dan zitten de VS in de penarie.”

Bye!

Kalender thursday january 7
Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter