Schapen in de wei

Coronadagboek - dag 10

26 maart 20205 minuten

We zitten in een gedeeltelijke lockdown vanwege het coronavirus. De scholen zijn dicht, horeca is dicht en de meeste mensen werken thuis. Zo ook hier. Hoe gaat dat van dag tot dag? Ik hou een dagboek bij tijdens deze rare weken.

Woensdag 25 maart 2020

Vaak lees ik ‘We moeten er maar het beste van maken’. Dat is zo. Maar is dat niet altijd zo? In het huis van opa en oma Damen in Apeldoorn hing een spreuk aan de wand: ‘Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan’. Meteen zie ik dan het hele huis weer voor me: de opgezette hertenkop die boven de spreuk hing, de opgezette marters en vogeltjes die verderop in die gang hingen, de houten trap met de versiersels, de glas-in-lood deur die nooit werd gebruikt, de groenige vloerbedekking, de ijskoude wc’s en het hout. Overal hout. Houten lambriseringen, houten stoelen, houten tafels. Ik zie mezelf weer naar boven lopen en in een zijkamertje huiswerk maken. Het was er stil en koel, ik had uitzicht op bomen en het kippenhok van de buren. Als ik een la opentrok in het bureau dan lag daar altijd iets smerigs: een beschimmeld stuk beschuit bijvoorbeeld. Een keer lag er een muis. Maar dat kan ik me ook verbeeld hebben. Gek, hoe zo’n spreuk je meteen naar het verleden torpedeert. Ik vraag me tot de dag van vandaag af of die hertenkop nou echt was of niet.

Tristan heeft last van bloedneuzen en maakt zich daar (op zijn manier) een beetje druk om. Het is de vierde in korte tijd. Ik zeg dat ik wel even ga googelen of het ernstig is, terwijl ik al weet dat dat het niet is. Hij is verkouden geweest, heeft heel veel keer zijn neus gesnoten en nu betaalt hij daar de rekening voor. Internet zegt hetzelfde: bij jongeren kan het geen kwaad, bij ouderen opletten.

Om 4 uur is het weer tijd voor pianoles, dit keer niet via Whatsapp-video, want het geluid is slecht, dan hoort de pianojuf alleen geluid alsof ze in het zwembad is. Een nieuwe app dus uitgeprobeerd en dat ging beter. Sander en ik rijden in de tussentijd naar Karwei om behangafstomer en behangtafel te huren. Sander blijft in de auto en ik ga met winkelwagen de winkel in. Overal rood-witte linten op de vloer die anderhalve vierkante meter aanwijzen en plastic schermen voor de medewerkers. Er is bijna niemand, ik bestel de spullen, race door de winkel naar behanglijm en ben binnen vijf minuten weer buiten met alle spullen. Nog nooit zo effectief naar een bouwmarkt geweest! Maar dit betekent dat ik morgen aan de slag moet.

Ik spreek de buurvrouw nog even, waarbij we keurig elk in ons tuintje staan. Ze zijn gezond en de familie ook, gelukkig. Zij volgen dit dagboek, wat ik leuk vind. Gezien de reacties vinden meer mensen het een prettige afleiding. Nou, daar doen we het voor. 

Om 8 uur, na het eten, gaan we een rondje fietsen door de polder, lekker donker! Het is de laatste heldere dag en dan kunnen we sterren kijken. Misschien is het donker genoeg om de Melkweg te zien. Halverwege de route staan we in een bocht stil, er komt een auto voorbij en later een motorrijder, die een agent blijkt te zijn en kijkt wat we met zijn vijven daar staan te hangen. Maar we zijn een gezin en dus rijdt hij door. Er is wat sluierbewolking, dus we zien niet een heel heldere sterrenhemel, wel Orion en Venus. We fietsen verder, want het is best fris en een eindje verderop stoppen we weer. Nu is de bewolking weg en zien we het ISS voorbij racen. Gaaf gezicht! We willen wachten tot hij achter de horizon verdwijnt, maar hij verdwijnt niet achter een horizon, hij ‘dooft uit’, omdat hij op dat punt de zon niet meer weerkaatst. Om 9 uur zijn we weer thuis, we drinken een kop warme chocolademelk, en gaan dan langzaamaan naar bed. Tristan slaapt nu achter de bank beneden, omdat ik morgen dus ruimte nodig heb om te stomen en te behangen, de rest gaat naar zijn eigen kamer. Ik lees De Nachtroos uit, handel nog twee proefleesvertalingen af en ga dan ook naar bed.
 

Fietsen in het donker
streep in de lucht
Slechte foto, maar dit is het ISS.
Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter