Boterbloemen

Coronadagboek - dag 22

7 april 20205 minuten

We zitten in een ‘intelligente lockdown’ vanwege het coronavirus. De scholen zijn dicht, horeca is dicht en de meeste mensen werken thuis. Zo ook hier. Hoe gaat dat van dag tot dag? Ik hou een dagboek bij tijdens deze rare weken.

Maandag 6 april 2020

Het is weer een dag vol routine. Om 8 uur zit iedereen aangekleed achter een pc, tablet of telefoon om de lessen te volgen, blogs te schrijven of te wachten tot de verbinding met de docent tot stand is gebracht. Tristan krijgt meteen een ‘ik haat maandagen’-bui, omdat hij al 20 minuten op de docent Duits wacht en als er dan verbinding is, krijgt hij een les waarvan hij alles al wist. Duits is toch al niet zijn lievelingsvak en om de maandag daarmee op deze manier te beginnen is een goede demotivator.

Oscar is met de klas aan de musical begonnen en hij vindt zelf dat hij een leuke rol heeft, het was zijn derde keuze.

Nu moeten er natuurlijk teksten geleerd worden en hij wil al heel veel verklappen, maar ik zeg dat ik verrast wil worden. Verder heeft Oscar een lang weekend, van vrijdag tot en met maandag, vanwege Pasen.

Ik heb weer een rondje boodschappen gedaan en om 8 uur maandagochtend is de AH nog leeg genoeg om ongestoord rond te wandelen. Maar volgende keer mag Sander boodschappen doen.

Na de lunch gaan Carmen en Oscar buitenspelen en na een uurtje komt Carmen boos terug.
‘Ik ben hartstikke boos.’
‘Waarom?’
‘Nou, ze behandelen me als een meisje! Ze zeggen dat meisjes minder zijn en minder goed dingen kunnen.’
Wow, denk ik. Maar ik geloof niet dat ze ( = ik ken de specifieke perso(o)n(en) erachter) dat gezegd hebben. ‘Hebben ze dat echt gezegd?’
‘Nou, nee, maar zo gedroegen ze zich. Dan word ik uit het doel gejaagd omdat ik geen harde ballen aan zou kunnen. En ik krijg alleen maar de zachte bal en niet de harde. Maar ik wil ook die harde bal! Ik kan best hard rennen.’
Ik mompel iets wat lijkt op ‘nee niet leuk’ en ‘zijn ze nou helemaal’, maar intussen jubel ik. Ik heb een zelfbewuste, sterke jongedame opgevoed. Dat wil zeggen, ik kan me niet herinneren dat ik er ooit iets specifieks over heb gezegd, maar misschien is dat wel goed geweest. Ik heb haar nooit anders behandeld dan de jongens en nooit haar ‘meisjesdingen’ laten doen en de jongens ‘jongensdingen’. Waarom zou je? Ik vond mijn in

Vrouw op kaart

bomen klimmende en voetballende Carmen al heel meisjesachtig met haar paardenobsessie, waar ze nu ook ineens vanaf is. Ik recht mijn rug en zeg dat het niet leuk is dat ze zo behandeld is, dat ze net zo goed kan voetballen als de jongens en dat ze zich niets van dat soort ideeën moet aantrekken. Dat ze niet minder is dan anderen. Ik zeg ook dat sommige jongens denken dat ze meisjes moeten beschermen, niet iedereen is zoals zij, natuurlijk. Carmen is niet overtuigd. Ze gaat een agressief schietspelletje doen op de computer.

Terwijl Carmen driftig zit te schieten, zit Tristan te zuchten. Wat is er? Hij moet van Duits een presentatie maken over een sporter. Foto's maken van de presentatie en een filmpje opnemen waarin hij er iets over vertelt in het Duits. Hij kent geen Duitse sporters. Hij heeft niets met sport. Nou, zeg ik laconiek, dan doe je toch zo'n verslag. Dat je niemand kent, dat je een vriendje hebt gevraagd, je vader, dat je broer met allemaal Duitse voetballers aankwam enzovoort. En die Olympische sport dan met dat langlaufen en schieten? Er breekt voorzichtig een glimlach door. Nog een voordeel van thuis zitten: nooit om inspiratie verlegen.

Ik krijg een e-mail van Tea&Beans, de plaatselijke theewinkel. Ze gaan brunchpakketten en een high-teapakket bezorgen met Pasen en ik heb meteen een mail teruggestuurd dat wij wel de high-tea willen. Erg leuk idee en vooral fijn dat ik er zelf niets voor hoef te regelen. Alleen thuis zijn en betalen via een Tikkie. De ondernemers hier zijn erg creatief en ik juich die activiteiten alleen maar toe. Over het algemeen vind ik dat de mens steeds creatiever wordt in zijn opsluiting, gezien alle stop-motion-filmpjes, Meet-concerten, aangeklede wc-potten en gephotoshopte plaatjes. Vooral doorgaan!

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter