wachtrij

Coronadagboek - dag 3

19 maart 20205 minuten

We zitten in een gedeeltelijke lockdown vanwege het coronavirus. De scholen zijn dicht, horeca is dicht en de meeste mensen werken thuis. Zo ook hier. Hoe gaat dat van dag tot dag? Ik hou een dagboek bij tijdens deze rare weken.

Woensdag 18 maart 2020

Mijn dagelijkse ritme is zo goed als hersteld, de opdrachten druppelen weer binnen. Dat is fijn, maar ook jammer, want nu moet ik mijn tijd weer verdelen tussen vertalen en schrijven. Toch ben ik productiever dan anders, omdat ik geen kinderen van school hoef te halen of op de tijd hoef te letten. Nadeel: om twee uur ’s middags koppijn en een stoffige keel.

Met Oscar vandaag zijn lespakket opgehaald en wat boodschappen gedaan bij AH. De groenteafdeling is weer flink bijgevuld, nu zijn de koekschappen leeg. Het is een soort harmonica-effect. Ook de diepvriesafdeling vertoonde gaten. Maar die zullen morgen of overmorgen ook wel weer gevuld zijn.

Op Facebook gaan allemaal nepberichten rond over hoe je het coronavirus kunt bestrijden: veel drinken, want je maagzuur doodt het virus (bullshit!) en je adem inhouden om te kijken of je longontsteking hebt (nog meer bullshit!). Ik schoot wel even in de lach van dat adem inhouden, want dat doe je alleen als je de hik hebt of een duik in het zwembad neemt, anders gewoon nooit. Verder ook berichten over dat kinderen niet buiten mogen spelen, wat ook niet waar is. Ik hou me aan de adviezen van RIVM en de overheid, de rest negeer ik. Ook omdat je anders gillend gek wordt van alle berichten.

Gelukkig komt de humormachine ook op gang

volle schappen supermarkt

en ik vroeg me al af waar de flauwe, scherpe of hilarische coronamoppen bleven. Deze is erg grappig en ook nog leerzaam: de Macorona. Het is fijn te merken dat humorberichten opduiken, dat betekent dat men zich aan het herstellen is van apathie en angst. Humor houdt het moraal hoog. Even flink lachen en dan de schouders er weer onder.

Sander wordt al ongedurig van het thuiszitten, hij heeft collega’s nodig. De kinderen zijn om 12 uur al klaar met al hun schoolwerk en dan slaat de verveling genadeloos toe. Ik ben geen entertainmentmoeder, dus ze zoeken het maar lekker uit met hun verveling, maar Sander stelde voor om een soort gezinsritueel te introduceren: als het lukt elke dag een vast moment zoeken waarop we óf even een frisse neus halen met z’n allen óf dat zij met z’n vieren gaan minecraften en iets opbouwen. Lijkt me een uitstekend idee.

O, en speciaal voor juf Jacky en juf Manon van groep 8b, die Oscars dagelijkse mop nu moeten missen:
- Wat is een koe met geld?
- Doekoe!

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter