Oranje spullen

Coronadagboek - dag 40

25 april 20205 minuten

We zitten in een ‘intelligente lockdown’ vanwege het coronavirus. De scholen zijn dicht, horeca is dicht en de meeste mensen werken thuis. Zo ook hier. Hoe gaat dat van dag tot dag? Ik hou een dagboek bij tijdens deze rare weken.

Vrijdag 24 april 2020

Het zijn de Woningspelen in plaats van de Koningspelen vandaag. Oscar kan een bingokaart vol maken met activiteiten in huis, waaronder wc-rollen omgooien, plastic flessen kegelen, 15 oranje spullen in huis zoeken (ga dat maar eens doen, er zijn meer spullen oranje dan je denkt!) en een kaartenhuis bouwen. Dat laatste lukte Oscar niet, want geduld is geen deugd bij hem, maar hij heeft een ochtendje lol gehad en dat is ook wat waard.

Oranje spullen

We zitten nu precies 40 dagen in lockdown, dat is precies de tijd tussen carnaval en Pasen. De Vastentijd. Die twee feesten zijn allang voorbij, maar zo heeft het vroeger (vroegâh) moeten voelen om écht te vasten. Lang. En dan is het feest erna natuurlijk des te uitbundiger.Mijn inbox zit ineens weer vol met vertaal- en proefleesopdrachten, wat een patroon begint te worden: de hele week radiostilte en dan op vrijdag - boem - inbox vol. Ik ga onder andere een machinevertaling nakijken voor een site die dirndls en lederhosen verkoopt. Dat is geinig en gelukkig hebben ze mijn commentaar ter harte

genomen. Vorige keer kreeg ik 2,5 uur voor een tekst waar ik uiteindelijk 10 uur aan had gewerkt (ook betaald gekregen, hoor). Dit keer krijg ik voldoende tijd én budget. Daarnaast nog een vertaling voor een bedrijf dat zichzelf erg goed vindt en dingetjes voor de website van Staedtler: de knutselpagina. Die vertalingen zijn leuk. Twee Duitse en één Engelse vertaling, ’t kan slechter.

Verder heb ik me rotgezocht naar de vlag en wimpel. Normaliter ligt die in de ruimte onder de trap, waar nog wel meer rommel ligt, maar er is hier vorig jaar een verbouwing geweest (vloerverwarming aanleggen) en toen moest alles in dozen in een opslag en toen de dozen weer terugkwamen, besloot ik niet alles meer in de kasten te doen. Kon ook niet, sommige zaken waren verschoven. Enfin. Ik de schuur doorzoeken, alle dozen die daar stonden nagekeken, geen vlag en wimpel. Nu is de schuur wel weer begaanbaarder en weet ik weer precies wat er in welke doos zit, maar daar vlag je weinig mee op 27 april, 4 en 5 mei. Dus. Nadenken. Rommeltjes in de ruimte onder de trap dan maar onder handen nemen en ja, daar lag het onopvallende tasje met vlag en wimpel, gewoon waar het hoort. Ik heb het nu bij de feestartikelen (ballonnen, serpentines en slingers) in de tas gedaan (help onthouden!), zodat ik er sneller bij kan. Nu we in lockdown zitten, moeten we natuurlijk wel doen alsof we ontzettend nationalistisch zijn...

In het plaatselijke suffertje stond een vlaginstructie voor 4 mei. We mogen nu de vlag de hele dag (van zonsopgang tot zonsondergang) half stok hangen omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd, anders mag dat maar van 18.00 uur tot zonsondergang. Ik wist niet dat er zoiets als vlaginstructies bestonden, alhoewel ik wel wist dat de vlag nooit de grond mag raken en vóór zonsondergang binnen moet zijn. Waarom dat zo is, moet ik een keer uitzoeken, kan ik Sheldon Cooper’s “Fun with Flags” overnemen.

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter