Druppels op een blad

Coronaweekbulletin - deel 2

15 juni 20205 - 10 minuten

We gaan langzaam terug naar normaal. Op anderhalve meter afstand. Lukt dat? Ik hou een dagboek bij gedurende deze maanden. Nu in de vorm van een weekbulletin.

Maandag 8 juni  2020

Het gaat rommelig worden de komende weken qua planning van scholen, werk en overige zaken. In ieder geval gaat Oscar weer hele dagen naar school en daar heeft hij best zin in, maar ook weer niet. Hij komt in ieder geval thuis met het idee ‘o ja, de klas was druk’, maar ze hebben flink geoefend voor de musical. Fingers crossed dat we hem toch live mogen kijken. Op woensdag begint Oscars alternatieve groep-8-kamp: programma overdag bijna hetzelfde, ’s avonds eten en drinken en slapen thuis.

Uitnodiging groep-8-kamp

Dinsdag 9 juni 2020

Ik heb een afspraak met Elena Abasi-Matveeva van het reisbureau Ontdek Rusland in Enkhuizen. We spreken om 11 uur af, maar die grapjas van een Murphy zorgt voor langzaam rijdend verkeer (een paar tractors, een rijdende wegafzetting, werkzaamheden, stoplichten) en uiteindelijk doe ik over de rit van 43 minuten (volgens Google) 62 minuten. Dat is geen goede binnenkomer, maar toch is het gesprek hartelijk en blijkt onze passie voor Rusland de bindende factor te zijn. Ik bekijk het land met mijn Nederlandse ogen en zij natuurlijk vanuit haar werk als reisleidster, wat grappige verschillen oplevert. Zij wil graag dat haar website beter te vinden is in de zoekmachines en heeft al een hele lijst met SEO-woorden opgezocht, die ik dan in mijn stukjes moet verwerken. Geen punt. We bespreken ideeën en wensen en ik ga in ieder geval een stuk of zes artikeltjes schrijven met een persoonlijke inslag. Research doen en via e-mail bekenden van Elena interviewen of stukjes van haarzelf uit het Russisch vertalen. Ik kom na 43 minuten (ja, de terugweg wel natuurlijk) opgetogen thuis en stuur haar vast een verhaaltje dat in een boekje is gepubliceerd om te vragen of dat de schrijfstijl is die ze zoekt. Ik geloof van wel. Dus, uw verslaggever in den lande heeft er een taak bij: Write East!

Woensdag 10 juni 2020

Vanmorgen de groepen 8 uitgezwaaid, die op de fiets naar Schoorl gingen om daar te suppen. Suppen is peddelen met een surfplank en daarna gingen ze nog bodysurfen. Oscar: “Dan heb je iets om je pols zodat je surfplankje niet wegglijdt. Dan moet je erop gaan liggen en wachten tot een golf komt en die neemt je dan mee. Dat was heel erg leuk!”
Hij kwam hongerig thuis, want ze kregen wel een hamburger en een kipstick, maar er was niet genoeg en later hoorde ik dat ze de patat waren vergeten. Arme kinderen in de (pre)puberteit met een enorme eetlust na een hele dag in de zee te hebben gespeeld! Ik heb nog een tosti met kaas en een ei erop voor hem gemaakt, waarna hij zijn zanderige kleren in de badkamer uitstrooide en uitgeput in bed viel.

Met de post kwam een pakje voor Sander. Zijn baas stuurde hem een “Haagse kakker”, een ambachtelijk gebakken krentenbrood met een suiker-krentenvulling. Lijkt een beetje op een krentenmik die je wel met kerst eet. Op de

Haagse kakker

verpakking stond waar de naam vandaan kwam, iets wat ik als taalfreak natuurlijk interessant vind: de Haagse kakker heet zo, omdat de Hagenezen vroeger als vrekkig bekend stonden en om die reputatie te ontkrachten, maakten de bakkers een rijk gevulde lekkernij, dat vooral aan hoogwaardigheidsbekleders cadeau werd gedaan (ja, ze zullen het plebs eens verwennen!).

Donderdag 11 juni 2020

Regen!

Tussen de buien door ontmoet ik Odile in Schagen, zij is er elke twee weken of elke week en dit keer konden we in Plukker zitten, zonder koffie nog, om weer even IRL bij te babbelen. IRL = in real life, voor de digibeten onder ons. Ik wilde Monique van boekhandel Plukker even spreken, maar zij had het druk met klanten helpen, dus besloot ik haar via messenger maar te benaderen. Zij en ik zijn fan van De Noorderlichttrilogie en ik vroeg me af of zij daar voor Fantasize een stukje over wilde schrijven. Dat wilde ze wel, dus ik wacht nu rustig op haar artikeltje. Verder zeggen ineens een aantal illustratoren toe mee te willen werken en komen er mondjesmaat verhaaltjes van schrijvers binnen. Straks krijg ik het nog druk.

’s Avonds brengen we Oscar naar het groep-8-feest, waar hij een aantal liedjes op de piano mag spelen. We hebben het beperkt tot drie, hoewel hij het liefste zijn hele repertoire ten gehore brengt, maar dan zijn we zo een half uur verder. De piano was kapot en vals, zei Oscar na afloop, maar hij heeft toch goed kunnen spelen.
‘Was het verder nog leuk?’
‘Mwah.’
‘Hoezo?’
‘Nou bingo was leuk, pianospelen was leuk, maar die muziek stond echt veel en veel te hard, dat vond ik echt niet fijn.’
Net als Tristan, en in mindere mate Carmen, denk ik. Geen feestbeesten zijn die kinderen van mij.

Vrijdag 12 juni 2020

Dit keer gaat Tristan met zijn klas in Alkmaar suppen en hij komt roodverbrand thuis en hij heeft het naar zijn zin gehad. Goed. Meer informatie krijg ik niet uit hem, hij smeert zijn armen in met after sun en probeert een nieuw kussen uit dat vandaag met de pakjespost is binnengekomen. Ik heb twee verschillende soorten kussens gekocht en weet nu al wie welke gaat kiezen (Carmen wilde ook een nieuw kussen), maar ze pikken precies de andere eruit. Ik ben verbaasd, maar denk ‘oké’.

Gehaakte omslagdoek met granny squares

Zaterdag 13 juni 2020

Klusjesdag met boodschappen doen, schrijven en redactiewerk. Mijn haakwerkje, een omslagdoek van granny squares, is klaar en ziet er kleurrijk uit.
Carmen en Tristan willen toch een ander kussen en nu hebben ze elk het kussen waarvan ik dacht dat ze het zouden kiezen. Heb ik toch weer gelijk.

Carmen en Tristan hebben scouting, Oscar puft uit van zijn kamp, maar vanaf 1 juli mag hij weer handboogschieten, waar hij ontzettend veel zin

in heeft. Hij denkt dat hij het is verleerd, maar daar geloof ik niets van.

Zondag 14 juni 2020

Het ziet ernaar uit dat het een mooie dag gaat worden en ik stel voor te gaan wandelen, maar terwijl ik het zeg, trekt de lucht dicht en daalt de temperatuur van 24 graden naar 17 graden. We gaan niet wandelen. Carmen doet huiswerk en de rest lummelt wat rond. Om 4 uur maken we hapjes en soep en kiezen een film. Dit keer Het regent gehaktballen, want deel 1 staat eindelijk op Netflix. Deel 2 stond er al eerder op, maar die is minder goed. Daarna maakte Sander Indiaas eten, wat voor sommigen te heet uit viel.

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter