Toetsenbord

Vechten tegen de bierkaai

3 juni 20192 - 3 minuten

Het is ze gelukt. Ik zit aan een zakelijk energiecontract vast en ga niet minder maar méér betalen. Natuurlijk. Ze gingen geraffineerd te werk, zo zeer zelfs dat ik er met mijn gezonde achterdocht tegen de commercie ben ingetrapt.

Nog steeds loop ik het gesprek na en vraag ik me af wat me heeft doen besluiten ja te zeggen. Was het omdat de tussenpersoon aan de keukentafel zat? Heb ik me laten afleiden door de beloofde gouden bergen? Vertrouwde ik te veel op de juistheid van de geleverde informatie? Waarschijnlijk een combinatie van al die factoren. Bovendien was het rond etenstijd, dan ben je niet meer zo scherp.

Het contract behelst een zakelijk energiecontract waarbij de tarieven voor vijf jaar vastliggen. De tussenpersoon heeft een vinkje gezet in het hokje dat ik afstand doe van mijn colportageperiode, met andere woorden, ik gaf mijn bedenktijd op.

Voor mezelf opkomen

Het maakt mij niet veel uit van wie ik energie geleverd krijg, wel de manier waarop dit contract tot stand is gekomen. Zo wil ik geen zaken doen. Zo wil ik als ondernemer of consument niet behandeld worden. Ik besluit het contract aan te vechten.

Vechten tegen de bierkaai, vindt mijn man. Een staaltje voor jezelf opkomen, vind ik. Ik heb ze gebeld, zonder resultaat. Natuurlijk. Nog een keer gebeld. Van het kastje naar de muur en ‘ja, mevrouw, een contract ontbinden kost een boete’. Natuurlijk. Alleen: aan mij zullen ze geen cent verdienen.

Informatie ingewonnen bij ConsuWijzer. Ze vertelden me dat het contract helemaal niet gesloten had mogen worden (want energie geleverd aan een woonhuis is geen zakelijk gebruik), dus dat vinkje gold ook niet. Ik viel als zzp'er gewoon onder het consumentenrecht.

Klacht ingediend bij de energieleverancier.

Afwachten.

Na een week nog maar eens een mailtje ertegenaan gegooid met de mededeling dat ik een klacht had ingediend en nog niets had gehoord. Die middag krijg ik een mail waarin staat dat het contract wordt geannuleerd en dat ik dat keurig binnen de colportageperiode heb gedaan en er geen kosten aan verbonden zijn.

Je had mijn grijns moeten zien.

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter