De reclame van - de Belastingdienst (41)
8 oktober 20212 - 3 minutenVroeger, toen reclames nog tussen de programma’s uitgezonden en van elkaar onderscheiden werden door Loekie de Leeuw, tóen waren reclames nog te pruimen en zijn sommige zinnen onsterfelijk geworden in ons collectief geheugen of in mijn familie. Dit is deel 41 van een serie over reclameslogans die spreekwoordelijk zijn geworden.
De zin
Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.
De reclame
Onderstaande reclame komt uit 1996:
Rond 1993 begon de Belastingdienst met deze nieuwe campagne, waarin Olga Zuiderhoek en Han Oldigs steeds een rol speelden.
Het spreekwoordelijke gehalte
Wikipedia meldt dat de slogan is verzonnen door Martijn Horvath en dat er nu vanuit de samenleving veel kritiek is op het laatste deel, want de procedures bij de Belastingdienst blijven schimmig, ondanks de vooraf ingevulde formulieren. De huidige toeslagenaffaire maakt de reputatie van de Belastingdienst er niet beter op. In 2008 kwamen er stemmen op om de slogan niet meer te gebruiken, en in 2017 wilde men via de rechter een verbod afdwingen. Intussen is de slogan stilletjes verdwenen, maar hij blijft voorlopig (zolang er mensen zijn die zich deze slogan herinneren) nog aan belastingen kleven.
Hoewel hij niet meer losgezongen kan worden van de Belastingdienst, zijn er tal van varianten: “Leuker kunnen economen het niet maken, wel beter” (een kop van een krantenartikel in NRC) en “Studeren, leuker kunnen we het niet maken, wel duurder” (een poster van Loesje).
Is dit nou een voorbeeld van een niet-geslaagde slogan? Nee, want ruim twintig jaar na het introduceren van deze zin explodeerde de kritiek erop pas. Uitgangspunt was destijds om een ‘eerlijke’ boodschap over te brengen: de belastingformulieren moet je nu eenmaal invullen, dus laten we de mensen erbij helpen. Kun je de Belastingdienst er de schuld van geven dat er in de loop van twintig jaar een ondoordringbaar web aan nieuwe wetten, regels, toeslagen, boxen, kortingen, rentevrije voeten en weet ik veel wat voor kunstgrepen zijn bijgekomen?
Blijkbaar betekent het dat als je procedures makkelijker wilt maken, ze onnodig ingewikkeld worden. Dat lijkt weer op de Wet van Murphy...