Tekst met inktpatronen

De reclame van - Domo (33)

13 augustus 20215 minuten

Vroeger, toen reclames nog tussen de programma’s uitgezonden en van elkaar onderscheiden werden door Loekie de Leeuw, tóen waren reclames nog te pruimen en zijn sommige zinnen onsterfelijk geworden in ons collectief geheugen of in mijn familie. Dit is deel 33 van een serie over reclameslogans die spreekwoordelijk zijn geworden.

De zin
Hopjes, vanille en chocola...

De reclame
Als ik zeg ‘Domo-vla’ dan zingen jullie natuurlijk dit:

Wat is er eigenlijk met het merk Domo gebeurd? Tegenwoordig kun je dit niet meer in de winkel vinden. Domo staat voor Drenthse Ondermelk-Organisatie en was een zuivelcoörperatie van 1938 tot 1983. Toen nam Frico het bedrijf over. Enkele jaren, fusies en naamwijzigingen verder is Domo nu alleen nog terug te vinden in de naam FrieslandCampina Domo. Deze werkmaatschappij maakt allerlei melkpoederproducten of producten die afgeleid zijn van die ondermelk, waar het allemaal mee begon.

Ondermelk, ook wel taptemelk, is trouwens afgeroomde melk of magere melk. Dit was vroeger een restproduct en men vond het zonde om het weg te gooien en daarom werden er allerlei toepassingen voor verzonnen, onder andere als bestanddeel van de bezongen Domo-vla. Het melkvet ging in de roomboter en andere roomproducten.

Het spreekwoordelijke muzikale gehalte
De Domo-koeien zullen het Eurovisie Songfestival niet winnen, maar een Ohrwurm is deze hit wel. Merk op dat niet alleen het product (de vla), maar ook de houdbaarheid én de verpakking worden bezongen. Tsja, als je dan toch bezig bent.

Tijdens het googelen naar dit liedje uit 1983 kwam ik nog een hilarische sketch tegen op de website van Anne Sanderling: https://www.annesanderling.nl/domo-vla/. Met succes opgevoerd, stond eronder en ja, dat geloof ik meteen!

Zuivel doet het overigens goed in eigengemaakte reclameliedjes: ook Yogho Yogho heeft een aanstekelijk liedje, maar daarvan is alleen het ‘Yoghoyogho’ bij mij blijven hangen. Kennen jullie nog andere speciaal geschreven liedjes voor reclames? Ik wel. Daarover volgende week meer.

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter