Tekst met inktpatronen

De reclame van - Douwe Egberts (34)

20 augustus 20215 minuten

Vroeger, toen reclames nog tussen de programma’s uitgezonden en van elkaar onderscheiden werden door Loekie de Leeuw, tóen waren reclames nog te pruimen en zijn sommige zinnen onsterfelijk geworden in ons collectief geheugen of in mijn familie. Dit is deel 34 van een serie over reclameslogans die spreekwoordelijk zijn geworden.

De zin
... want daar staat Douwe Egberts voor je klaar...

De reclame
Wat hebben die Nederlanders toch met ‘thuis zijn’ en ‘gezelligheid’? Niet alleen in de Honig-reclames komt dat terug, ook Douwe Egberts heeft zo’n reclame met een oer-Nederlandse uitstraling. Hier is er één van:

Iedereen kent Douwe Egberts, qua merk. Het zit zo ingebakken (of moet je zeggen: ingebrand) in de Nederlandse cultuur dat er nauwelijks plek is voor andere koffie. Senseo misschien, maar ook dat is van DE. Deze collectieve herkenning komt omdat het bedrijf al in 1753 werd opgericht.

Egberts Douwes en zijn vrouw Akke begonnen in 1753 een winkel met koloniale waren in Joure (Friesland). Zoon Douwe Egberts (merk de omkering op) nam het bedrijf in 1780 over en breidde het gestaag uit met specialisatie in koffie- en theeproducten. Joure werd al snel te klein en het bedrijf verplaatste naar Utrecht, waar er nog altijd een fabriek staat. De koffiebonen worden in de hele wereld ingekocht.

Douwe Egberts associeer ik altijd met het boek Max Havelaar van Multatuli, een pseudoniem van Eduard Douwes Dekker. Komt waarschijnlijk door dat Douwes. Maar de aanklacht van Multatuli tegen koloniale politiek en praktijk zit voor altijd vastgeklonken aan koffie. Max Havelaar is inmiddels een merk voor fairtrade koffie en DE is zelf ook bezig met de lange weg naar duurzaamheid, wat het merk toch weer iets gezelliger maakt.

Het spreekwoordelijke muzikale gehalte
Het knappe van dit liedje is dat op de melodie steeds een andere tekst is verzonnen. Daarom is er een hele reeks: een krantenjongen, een tent, autopech. Er is zelfs een versie voor festivalgangers en een die met een mediterraans gitaarrifje begint en die we ‘terug van vakantie uit Spanje’ kunnen noemen.

Het frustreert me alleen mateloos dat ik de zangeres van al deze muzikale uitspattingen niet kan vinden. Eén reclame (op kamers) is ingezongen door Ruth Jacott. Haar stem herkennen we uit duizenden en van haar is dus bekend dat ze die reclame inzong. Maar al die andere DE-reclames dan? Wil de “echte” Douwe Egberts-zangeres opstaan?

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter