Tekst met inktpatronen

De reclame van - Fiat Panda (25)

18 juni 20212 - 3 minuten

Vroeger, toen reclames nog tussen de programma’s uitgezonden en van elkaar onderscheiden werden door Loekie de Leeuw, tóen waren reclames nog te pruimen en zijn sommige zinnen onsterfelijk geworden in ons collectief geheugen of in mijn familie. Dit is deel 25 van een serie over reclameslogans die spreekwoordelijk zijn geworden.

De zin
Met de Fiat Panda lach je iedereen uit.

De reclame
Kleine, compacte auto’s, die waren in in de jaren 80. De Fiat Panda was er zo een en die blonk volgens de fabrikant uit in ruimte, schone motor, comfort.

Vooral de politieagenten aan het einde vind ik grappig. Deze hele spot doet mij trouwens denken aan drie Amerikaanse series die erg populair waren in de jaren 80: Knight Rider, met de zwarte pratende auto KITT, The A-team, met de huurlingen in een busje en The Dukes of Hazzard, met een rode raceauto waarvan de deuren niet meer open konden. In die laatste serie zit een politieagent die de Dukes steeds probeert te betrappen op te snel rijden, wat regelmatig gebeurt, en ze dan achtervolgt met een zeer kenmerkende lach: ‘kjoekjoekjoe’, of eleganter weergegeven: ‘qqq’. Is deze reclamespot daar een knipoog naar?

Het spreekwoordelijke gehalte
De verbastering van de slogan ‘Met de Fiat Panda lach je iedereen uit’ liet niet lang op zich wachten. De auto was natuurlijk helemaal niet cool destijds, want hij was een paar maten te klein, te oncomfortabel om over naar huis te schrijven en de vorm was ook niet bepaald sexy. En wat die schone motor betreft: tsja. Al snel werd het: ‘Met de Fiat Panda lacht iedereen je uit.’

Bij ons thuis sloegen autoreclames niet aan. Hoewel ondergetekende lang fan is geweest van Knight Rider en ik die snelle, zwarte bak ‘onwijs gaaf’ vond, kwam het niet in ons op om autoslogans te gebruiken in het dagelijks leven. Op een of andere manier leenden ze zich daar niet voor of konden we er niet op onze manier de draak mee steken. Veel te serieus, die automeneren. Ik bedoel, wat moet je nou met ‘Auto emocion’ of ‘Wir leben Autos’?

Nee, slogans als ‘Alleen een Citroën rijdt als een Citroën’ en ‘Je bent toe aan de Daewoo’, daar kun je nog mee spotten, net als met de Fiat Panda. Hier is het merk en niet de slogan onsterfelijk geworden, want ik moet nog steeds grinniken om die auto: het is een kooi van Faraday op wielen, hoogstwaarschijnlijk ontworpen naar een tekening van het zoontje van de fabrikant...
 

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter