De reclame van - Honig (30)
23 juli 20215 minutenVroeger, toen reclames nog tussen de programma’s uitgezonden en van elkaar onderscheiden werden door Loekie de Leeuw, tóen waren reclames nog te pruimen en zijn sommige zinnen onsterfelijk geworden in ons collectief geheugen of in mijn familie. Dit is deel 30 van een serie over reclameslogans die spreekwoordelijk zijn geworden.
De zin
Aan táááfel!
De reclame
Hoe krijg ik mijn lezers na het geschiedenisuitstapje weer terug aan de reclametafel? Nou zo:
Deze reclame uit 2015 speelt helemaal in op het moderne gezin: ouders werken, kinderen naar allerlei sportklasjes en dan is er voor het eten weinig tijd. Het gemaks-eten van Honig gooi je dan snel even in een pan en hop, roep ze maar. Merk trouwens op dat de man die de pasta afgiet antwoord geeft op de voice-over. Dat geeft iets vertrouwelijks, alsof je deelgenoot wordt gemaakt van het gezin. Die huiselijkheid zit in alle reclames van Honig, op YouTube kun je er nog een vinden uit 1994 waarin mensen zich naar huis spoeden en alle reclameborden ‘Naar huis’ aangeven. Snel te maken eten, gezond en huiselijk. Honig is op en top Nederlands.
Het spreekwoordelijke gehalte
Het ‘aan tafel’ zal niet achter een bureau zijn verzonnen. Ik neem aan dat er een heleboel moeders met een stem als een orkaan (zoals ik) hun kroost op deze manier laten weten dat het eten klaar is. Vaders misschien ook wel, maar de vader van mijn kinderen zal eerder appen of ze persoonlijk in hun kamer opzoeken om te melden dat het eten klaar is. Maar als je net zo lekker in je filmpje of spelletje verdiept bent, hoor je je vader in je kamer misschien wel, alleen dringt het meestal niet door. En die knorrende maag? Doorgaans wordt die genegeerd door generatie Minecraft. Een dissonant geluid werkt dan het beste om iemand uit zijn concentratie te halen.
Mijn ‘aan tafel’ komt rechtstreeks van deze reclame, want ik vond hem leuk en hij werkt. De lokroep overstemt zelfs oortjes achter een dichte deur op zolder. Mijn man vindt dat schreeuwen maar ordinair. Bij hem thuis hing een scheepsbel die geluid werd om de afgelegen plekken onder het dak te bereiken. Effectief? Ja, zeker en je krijgt geen schorre keel, maar het is minder huiselijk, hoor, zo’n bel.