Tekst met inktpatronen

De reclame van - KPN (11)

12 maart 20212 - 3 minuten

Vroeger, toen reclames nog tussen de programma’s uitgezonden en van elkaar onderscheiden werden door Loekie de Leeuw, tóen waren reclames nog te pruimen en zijn sommige zinnen onsterfelijk geworden in ons collectief geheugen of in mijn familie. Dit is deel 11 van een serie over reclameslogans die spreekwoordelijk zijn geworden.

De zin
‘Goeiemoggel!’

De reclame
Vreselijk gelachen is er om de reclame van KPN uit 2007. We zien een visboer met zijn mobieltje (het formaat ‘koelkast’ met TFT-scherm) een bestelling plaatsen bij een bedrijf. Het mailtje staat vol spelfouten: "Goeiemoggel, 5 kiklo inktvipt." Het wordt verzonden voordat de man de fouten kan verbeteren. Het bedrijf krijgt het e-mailtje binnen, print het en gaat ermee naar de afdeling ‘Transploft’. Daar ontvouwt zich een conversatie in de nieuwe spelling van de mails. Moraal van het verhaal: KPN past de mobieltjes aan, dan hoef jij als bedrijf je niet aan te passen aan de nieuwe manier van praten.

Ook deze won een Gouden Loeki. Het is opmerkelijk hoeveel reclameslogans die spreekwoordelijk zijn geworden, een Gouden Loeki in de wacht hebben gesleept.

De technologie gaat snel, maar de maffe teksten die je tegenwoordig door autocorrect krijgt, zijn van hetzelfde gehalte. Daar valt nog winst te halen.

Het spreekwoordelijke gehalte
De reclame en de manier van praten werd al snel ‘kantoorjargon’ en verdween even snel als het opkwam, maar er zijn anno 2020 nog steeds mensen die ‘goeiemoggel’ zeggen. Moeten ze niet doen, want het valt in de categorie ‘kids’, ‘dinnie’ en ‘pitamientje’. Gruwelen.

Bij ons thuis werd er besmuikt om gelachen, maar het had meer een ‘palm in face’-reactie bij ons. Je weet wel, die emoticon waarbij er een poppetje een hand in zijn gezicht heeft, het ‘asjemenou’ van Loeki met een diepe zucht erbij. Merk trouwens op dat hoe moderner de reclames, hoe minder die in mijn familie ‘verankerd’ zijn: toen we het huis uitgingen, werden de citaten ook beduidend minder en ‘Goeiemoggel’ zeggen als je moeder belt is één keer leuk.

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter