Tekst met inktpatronen

De reclame van - Mora (36)

3 september 20215 minuten

Vroeger, toen reclames nog tussen de programma’s uitgezonden en van elkaar onderscheiden werden door Loekie de Leeuw, tóen waren reclames nog te pruimen en zijn sommige zinnen onsterfelijk geworden in ons collectief geheugen of in mijn familie. Dit is deel 36 van een serie over reclameslogans die spreekwoordelijk zijn geworden.

De zin
Mmm... van Mora.

De reclame
Van de terugkerende personages hebben we al Rijk de Gooyer als het typetje in de Reaal-reclames gezien en het is een tijdje een trend geweest om een ‘gezicht’ aan een merk of product te koppelen. Als je nu ‘Mora’ zegt, dan zeg je er meteen ‘Cora’ achteraan. Cora van Mora wordt vertolkt door Juliëtte van Wijn. Dit was de eerste reclame waarin ze optrad:
 

Met tussenpozen heeft Van Wijn haar ‘Cora’ ruim dertig jaar gespeeld. De reclames zitten dan ook stevig verankerd in het collectieve Nederlandse geheugen. De grap met de reclames was dat Cora steeds op zoek was naar een ‘opvolgster’ voor het aanprijzen van Mora, maar dat er nooit een geschikte kandidaat voorbij kwam. Sinds 2013 wordt Cora bijgestaan door haar nicht Flora, gespeeld door Nellie Brenner.

In de reclames komen diverse BN’ers voorbij, onder andere Herman Brood, Irene Moors, Sylvia Geersen (Holland’s Next Top Model) én koning Willem-Alexander. Nou ja, soort van. Kijk zelf maar:

Je moet het maar kunnen!

Het spreekwoordelijke gehalte
De slogan van Mora is ‘Mmm... van Mora’. Die ‘mmm’ roep je als je iets lekker vindt, maar de letters staan officieel voor Marcel Mourmans Maastricht. En de merknaam Mora is een samentrekking van Mourmans en Ramaekers (de achternaam van zijn vrouw). Echt origineel zijn die merknamen niet, nee. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? 

De ‘mmm’ in de slogan is een tussenwerpsel. Een niet-betekenisdragende interjectie, om precies te zijn. In mijn serie over etymologie heb ik daar al een blog over geschreven. Klik op ‘tussenwerpsel’ hierboven om dat na te lezen. In slogans wemelt het van de interjecties. Een greep:
* Retteketet, naar Beter Bed
* Felix, oeh, dat smaakt
* Mmm, Danone!
* Ja zeker, de Hypotheker!
* Hallo Jumbo
* Mooi, hè (Gamma)
* Bart, ruim je speelgoed nou eens op! (Bart Smit)
* Zo. Nu eerst een Bavaria.
* Lekker, lekker van Lassi
* Ik ben toch niet gek!
* Zie je zo (Veronica)
* Welkom thuis (VT4 in dit geval)

Weet jij ze allemaal te vinden? Volgende week een ander bekend reclamegezicht.

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter