Tekst met inktpatronen

De reclame van - SIRE (53)

31 december 20215 minuten

Vroeger, toen reclames nog tussen de programma’s uitgezonden en van elkaar onderscheiden werden door Loekie de Leeuw, tóen waren reclames nog te pruimen en zijn sommige zinnen onsterfelijk geworden in ons collectief geheugen of in mijn familie. Dit is het laatste deel van een serie over reclameslogans die spreekwoordelijk zijn geworden.

De zin
Kèk nâh, dar leg mu klâh!
Je bent een rund als je met vuurwerk stunt.

De reclame
Op de laatste dag van het jaar de laatste blog van deze serie; ’t kan slechter. En hoe toepasselijk sluit ik deze serie af met een reclame om te waarschuwen tegen de gevaren van vuurwerk. Deze maakte de meeste indruk op mij:

Er is nog een andere, voor de gelegenheid in het plat-Haags gemaakt. Eerst dacht ik door Haagse Harry, maar als ik ga zoeken op de slogan dan krijg ik ‘Zieke House’ te pakken. Een gelegenheidsduo, Boet Schouwink en Jeroen Smits, namen dit op voor SIRE, nu alleen in een (irritante) gabberhousemix op YouTube te vinden.

Het spreekwoordelijke gehalte
Dit is pure nostalgie voor mij als Haagse. Nou ja, Leidschendamse, maar Leidschendam ligt praktisch tegen Den Haag aan. De slogan schijnt uit 1995 te zijn, toen ik al lang en breed in Leiden studeerde, maar in mijn herinnering sta ik op het schoolplein te ginnegappen met vriendinnen over deze Haagse mix (toen nog zónder gabberhouse eronder, alleen tekst).

Het refrein gaat zo:
Kèk nâh, dar leg mu klâh
Issie van mèn of issie van jâh?

Ondertiteling voor de niet-Hagenezen onder ons:
Kijk nou, daar ligt mijn klauw,
Is hij van mij of is hij van jou?

Klopt niet helemaal, zo lijkt het, omdat als ‘mijn klauw/hand’ eraf geknald is, dan is dat, wat op de grond terecht is gekomen, wel degelijk van ‘mèn’. Maar volgens mij is het een gesprekje. De één zegt ‘kèk nâh’ en de ander vraagt ‘issie van mèn’.

Je bent maar weer eens gewaarschuwd voor verkeerd gebruik van vuurwerk. 
Verbieden dan maar? 
Nee! Heel dat oudennieuw is toch al zo’n saai feest, laten we dan alsjeblíéft nog wat vuurwerk afsteken om er wat jeu aan te geven. Ik kijk vanavond vol verwachting uit het zolderraam...

Goede jaarwisseling en de volgende blogserie staat al in de startblokken.

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter