Tekst met inktpatronen

De reclames van - Bros (04)

22 januari 20212 - 3 minuten

Vroeger, toen reclames nog tussen de programma’s uitgezonden en van elkaar onderscheiden werden door Loekie de Leeuw, tóen waren reclames nog te pruimen en zijn sommige zinnen onsterfelijk geworden in ons collectief geheugen of in mijn familie. Dit is deel 4 van een serie over reclameslogans die spreekwoordelijk zijn geworden.

De zin
‘Welnee, zie je niets van, veel te diep.’

De reclame
Adèle Bloemendaal zit in een bubbelbad en belt met haar moeder. Ze vertelt dat ze een ster wordt, omdat ze haar gevraagd hebben een luchtige chocoladereep aan te prijzen.
‘En ik heb tekst: brosbrosbrosbrosbrosbrosbrosbros. Ik zit in een bubbelbad. Een BUBBELBAD. Wat? Nee, zie je niets van, veel te diep.’
Waarna de luchtige chocoladereep in beeld komt en men op de achtergrond de beroemde vette lach van Bloemendaal hoort.

Later zijn er variaties opgenomen met Donald Jones, de ex van Bloemendaal, en met Joop Braakhekke, die in een schommelbad ligt die aan een boom hangt. Steeds telefoneren ze met iemand en bij Jones wordt er nog verwezen naar het 'zie je niets van, veel te diep', maar bij Braakhekke niet meer. De reclame met Adèle blijft toch de beste.

Het spreekwoordelijke gehalte
In welke omstandigheden wij die zin ‘Zie je niets van, veel te diep’ gebruikten, weet ik eerlijk gezegd niet meer zo goed, maar hij vloog regelmatig om iemands oren. Ik kan me voorstellen dat het ging over zwembaden, bubbelbaden, golfslagbaden, later ook jacuzzi’s, maar ook over decolletés of de split in een rok.
Het ‘zie je niets van, veel te diep’ associeert met een andere uitspraak in huize Damen, die mijn vader heeft verzonnen: ‘Zij heeft de stof nog niet onder de knie.’ Dit sloeg op Tina Turner, haar minirokjes en waggelende tred op veel te hoge hakken. De subtekst van deze uitspraken is duidelijk commentaar op al te zichtbare (vrouwelijke) lichaamsdelen, maar zo verpakt dat je er eigenlijk ‘niets van ziet, want veel te diep’. Hoe noem je dat? Een beledigend compliment?

Ook het ‘brosbrosbrosbrosbros’ riepen we regelmatig, waarschijnlijk als we de reep in kwestie aten, maar wat ons vooral bij is gebleven is Bloemendaal zelf. Die vonden we al een diva vanwege haar lach, maar haar rollende r en diepe, nasale stem maakten nog meer indruk. Herinneren jullie je bijvoorbeeld de paradijsvogel uit de Fabeltjeskrant? Precies. ‘Dag, schatten.’

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter