Tekst met inktpatronen

De reclames van - Reaal (14)

2 april 20212 - 3 minuten

Vroeger, toen reclames nog tussen de programma’s uitgezonden en van elkaar onderscheiden werden door Loekie de Leeuw, tóen waren reclames nog te pruimen en zijn sommige zinnen onsterfelijk geworden in ons collectief geheugen of in mijn familie. Dit is deel 14 van een serie over reclameslogans die spreekwoordelijk zijn geworden.

De zin
‘Foutje, bedankt.’

De reclame
En daar is hij weer: Rijk de Gooyer. Nu in een lekker dik aangezette commercial van Reaal, waarin een man in paars trainingspak, behangen met gouden sieraden, de verzekeringsman op bezoek laat komen, omdat zijn antieke klok is gestolen. De man van Reaal gaat er bij zitten en klapt zijn laptop open met de woorden ‘Reaal regelt het allemaal’, wat natuurlijk de werkelijke slogan van de reclame is, en na even doorvragen over de klok, horen we de koekoek slaan, waarop De Gooyer zegt: ‘Foutje, bedankt!’ Moraal van het verhaal: als er echt iets is, regelt Reaal het.

Het format werkt in verschillende settingen, waarbij De Gooyer steeds de man in het paarse trainingspak is, die de verzekering probeert op te lichten (‘Ken ik ff vange?’). Zelfs de dialogen gaan vrijwel steeds hetzelfde:
Verzekeringsman: ‘Goedendag.’
Rijk de Gooyer als Van Looij: ‘Goeiedag? Ze hebben x gejat!’
Verzekeringsman: ‘Da’s niet zo mooi, van Looij.’
‘Nee, dat is zeker niet zo mooi, voor u. Ken ik ff vange?’
‘Reaal regelt het allemaal. Heeft u misschien een beschrijving/foto van x?’
Van Looij hangt een mooi verhaal op. Dan gebeurt er iets wat de schadeclaim teniet doet.
Van Looij: ‘Hehehe, foutje, bedankt!’

Het spreekwoordelijke gehalte
‘Foutje, bedankt’ kan net als ‘goed gedaan, jochie’ in tal van situaties gezegd worden, waardoor het al snel zijn eigen leven is gaan leiden. Toch blijft het financiële aspect er wel aan kleven, want ‘foutje, bedankt’ zeg je vooral als je aan de kassa je euro’s verkeerd uittelt, staat te hannesen met muntjes of vergeet in te checken in de trein. 

Maar je kunt het ook roepen als je je moeder koffie met suiker geeft die voor je vader is bedoeld of als je een vaas laat vallen. In het laatste geval kun je ook ‘Even Apeldoorn bellen’ roepen, vooral als die vaas groot en oud en Chinees is. Bijvoorbeeld.

Het ‘Ken ik ff vange?’ is eveneens in het collectieve taalgebruik van Nederland terechtgekomen, maar in mindere mate dan ‘foutje, bedankt!’.

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter