Vintage boek

Tadaaa-lijst 2020

31 december 20205 minuten

Een tadaaa-lijst is het tegenovergestelde van een to-do-lijst en bevat een overzicht van behaalde resultaten. Wat heb ik zoal in 2020 gedaan en wat zijn mijn resultaten, overwinningen en zeges?

Januari 2020
* In 2019 vroeg pianolerares Marieke van de Kamp of ik haar wilde helpen bij het schrijven van haar boek. We zijn toen begonnen met het opstellen van vragen voor interviews en mensen benaderen en dit jaar gaan we ermee verder. Het wordt een meerjarenproject (zeker nu ik terugkijkend kan zeggen dat corona de boel flink heeft vertraagd), maar dat is niet erg. We gaan langzaam maar gestaag vooruit en we zijn allebei heel nieuwsgierig hoe het project er uiteindelijk zal komen uit te zien.
* Gereageerd op een vacature voor redactielid bij Fantasize.nl. Ik twijfelde wel, want toegeven dat fantasy en sciencefiction mijn aandacht heeft, voelde als uit de kast komen. Na een lang maar enthousiast telefoongesprek met Karen van den Andel, ging ik overstag, vooral omdat het idee van de achtergronden bij fantasy en sciencefiction me erg aansprak en aanspreekt. Dit luidde het begin van een vruchtbare samenwerking in.
* De blog Bijfiguren verscheen op mijn eigen website.
* De recensies over Merlin en Pose schreef ik even tussendoor.
* De Woordenspuwer: ibbelig kwam online; het stuk had ik al eerder geschreven, maar ik reken het toch stiekem mee.
* Elke twintigste van de maand verschijnt De Talenreis, een serie artikelen die ik eerder had geschreven voor Vertalersnieuws. Het is niet echt een resultaat van dit jaar, maar ik reken het toch mee.

Februari 2020
* Mijn verhaal De nonnen van het halve gezicht haalt de longlist (de top 100) van Debutantenwedstrijd 2020 van Stichting Beter Schrijven. Schrijfvriendin Odile haalt met haar gedicht ook de top 100. We zijn nu 'de top 100-meisjes'.
* De Woordenspuwer: joosjesthee verscheen online, gevolgd door kruisbes en luiwagen.
* Ik schreef de blog Schrijfwedstrijden.
* Voor Fantasize schreef ik de column Bronnen van inspiratie.
* Ik stelde oud-Schrijversvakschoolklasgenoot Zadok Samson voor om contact op te nemen met Karen en Fantasize, omdat ik dacht dat het echt iets voor hem is. Het klikte meteen tussen Karen en Zadok. In de loop van het jaar zullen er nieuwe mensen bijkomen en ook weer vertrekken, maar Karen, Zadok en ik zijn het kernteam.
* Ik zette mijn allereerste verhaal online, gefotografeerd met fouten en al.

Kindertekening

Maart 2020
* Voor Fantasize schreef ik de column Fantasy- en sciencefictionmuziek.
* De Woordenspuwer: moeder en nachtmerrie verschijnen online. Handig hoor, zo’n automatische publicatiefunctie.
* Ik herlas mijn top vijf favoriete boeken en wilde daar iets over schrijven. Op nummer vijf stond Rachels rokje.
* Ik schreef de column Buitenaards culinair, voor Fantasize.
* Ik hield een coronadagboek bij, en schreef elke dag een stukje op mijn eigen website. Het worden er uiteindelijk 77. Daarna schreef ik nog drie weekbulletins.
* Schrijven over wat je kent kwam online bij Fantasize.

Het oorlam

April 2020
* De Woordenspuwer: oorlam, pierenwaaien en quark
* Op nummer vier in mijn top vijf staat Nescio en ik publiceerde een recensie daarover op 6 april.
* Ik stuurde mijn verhaal De nonnen van het halve gezicht in naar Edge.Zero én naar De Optimist en verwacht van beide niet veel.
* Ik stuurde mijn essay over Wenen, geschreven in de tweede van de Schrijversvakschool naar mijn schrijfcoach, die ook bij literair tijdschrift Sintel in de redactie zit. Ik hoopte na een herschrijfronde in het tijdschrift te komen.
* Ik stuurde het herschreven verhaal De kleine geschiedenis van Crassula rupestris naar Hollands Maandblad.

Mei 2020
* De Woordenspuwer: roede
* De special Einde van de mensheid kwam online op Fantasize, met van mij drie artikelen: Vuurspuwende bergen,

Zwarte humor en 2012: ramp zonder impact. Het smaakte naar meer en we planden nieuwe specials voor de komende tijd.
* Elena Matveeva-Abasi van het reisbureau Ontdek Rusland nam via deze site contact met me op. Ze vond mijn blogs leuk en zocht iemand die reisverhalen over Rusland kan schrijven. We mailden en ontmoetten elkaar bij haar thuis om een en ander door te spreken. Mijn eerste betaalde schrijfjob is een feit. En dat via social media. Ik ben er nog verbaasd over.

Juni 2020
* De Woordenspuwer: sint, turven, uppie. Mijn website raakt zo lekker gevuld.
* Vaslav van Arthur Japin is aan de beurt voor een recensie en staat op nummer drie in mijn top vijf. Op nummers twee en één moeten jullie nog even wachten, en bewaar ik voor 2021.
* Een reactie van De Optimist, dat mijn mail ergens slingerde, maar nu door de redactie is ontvangen en ze gaan het verhaal lezen.
* Hollands Maandblad mailde me dat ze mijn verhaal niet gaan publiceren. Dat is op zich geen tadaaaa, maar een boehoe, alleen vind ik het toch een overwinning van mezelf om het überhaupt opgestuurd te hebben.
* Ondanks de afwijzing van Hollands Maandblad voelde ik me onoverwinnelijk en stuurde ik eindelijk een historisch kinderverhaal naar een uitgeverij. Mijn co-auteur ging akkoord en ik mailde uitgeverij Ambilicious het verhaal.
* Op Fantasize verscheen het eerste verhaal dat is geïllustreerd door een kunstenaar en niet is voorzien van een google-plaatje. Ik heb schrijfvriendin Odile om het verhaal en zus Hedwig om de illustratie gevraagd. Een goede combi.
* De blog Terminator en de besprekingen Echo van Thomas Olde Heuvelt en De beste van Harlands verschenen op Fantasize van mijn hand.
* Ik droeg Match made in heaven live voor op een vertelavond in Waarland. Dat vond ik spannend, want het is geen doorsneeverhaal. Het sloeg in als een bom. Denk ik. Kon ook zijn dat ze het afschuwelijk vonden.

Juli 2020
* De Woordenspuwer: verzuim, wiel.
* De Optimist is enthousiast over mijn verhaal, maar vragen me nog wel een redactieronde in te gaan, wat ik natuurlijk toezeg.
* Intussen hoor ik dat hetzelfde verhaal door is naar de longlist van Edge.Zero. Nog even en ik heb een luxeprobleem!
* De illustratorengroep van Fantasize groeide en elk verhaal dat we binnenkrijgen, wordt nu voorzien van een fraai kunstwerkje. De blogs, columns en artikelen krijgen nog steeds een internetafbeelding erbij.
* Mijn verhaal Match made in Heaven werd op Fantasize gepubliceerd en door Marcel van der Sleen van een prachtige illustratie voorzien.

Augustus 2020
* De Woordenspuwer: xylolatrie, yoghurt.

Match made in heaven
© Marcel van der Sleen

* De nonnen heeft de bundel van Edge.Zero gehaald, applaus voor mij, maar na overleg met organisator Mike Jansen zal ik mijn verhaal terugtrekken als De Optimist een positief antwoord geeft over publicatie op hun site.
* Ambilicious reageerde positief op het kinderverhaal en we zetten de procedure in gang. Dat wil zeggen dat er ergens in 2021 een geïllustreerd kinderverhaal van mij en co-auteur Tessa uitkomt!

September 2020
* De Woordenspuwer: zoen verscheen op mijn verjaardag en was tevens het einde van de serie. Ik broed op een vervolg, maar dan met bijvoorbeeld spreekwoorden en gezegden of woorden die in onbruik zijn geraakt. Ik ben er nog niet uit.
* De redactieleden van Fantasize ontmoetten elkaar live bij Karen thuis. Het was goed elkaar te zien en er kwamen mooie ideeën uit. We vierden ook nog een beetje de verjaardag van Karen en mij, want we ontdekten dat we allebei op 3 september 1974 zijn geboren. We riepen 3 september meteen uit tot Fantasize-dag of, zo je wil, Fantasize Day. U bent gewaarschuwd.
* De column De 10 leukste slechteriken verscheen op Fantasize.

Oktober 2020
* Tweede redactieronde van De Optimist over De nonnen. Als jullie je afvragen of er heel veel is veranderd, is het antwoord ‘ja en nee’. Ja, ik heb in het tweede deel geopereerd, maar nee, hetgeen ik wilde zeggen, is beter tot zijn recht gekomen. Ik ben tevreden over het resultaat en De Optimist ook.
* De Halloweendrabble Reflectie met een illustratie van Gert-Jan van den Bemd verscheen op Fantasize.

Zwart gat
© Hedwig Oudendorp-Damen

November 2020
* Op 6 november kwam mijn verhaal De nonnen van het halve gezicht online op De Optimist en was voorzien van kunst door Joris de Jong. Hij maakte een illustratie van een glas-in-loodraam dat perfect bij het verhaal past. Ik ben trots als een pauw. Ik mailde Mike en liet hem weten dat ik nu dus officieel niet in Edge kan worden opgenomen. Hij feliciteerde me en zei dat volgend jaar gewoon weer kan insturen. Ik hou het in gedachten.
* De blog Mechanisme van taalverwerving had ik nog onaf in een map op mijn computer staan. Na herlezing besluit ik dit af te schrijven en te posten.
* Ik deed halfslachtig mee aan NaNoWriMo, maar het wilde niet zo vlotten. Eigenlijk moet dit op de boehoe-lijst.

December 2020
* Eindelijk heb ik een idee voor een nieuwe blogserie, en die zal

ik vanaf januari 2021 online zetten, maar ik schrijf ze nu vast.
* De special Tijdreizen kwam online bij Fantasize, en ook daar ben ik trots op, want zowel Tristan als Carmen heeft een bijdrage geleverd, ik heb me door wetenschappelijke teksten gezwoegd (met veel plezier, dat moet gezegd) en het is een bomvolle special geworden met wel 18 artikelen. Ikzelf schreef Dr. Who: tijdreizende ADHD’er, Tijdreizen volgens de theoretische natuurkunde (met illustraties van Hedwig), De zeven stadia van paradox-psychose (met een illustratie van Hedwig) en het redactioneel.
* De redactie gedaan van het eerste e-book van Fantasize. De fouten zijn eruit. Als jullie iets tegenkomen, is het niet mijn schuld.
* Ik las in ieder geval 35 boeken dit jaar, maar het zijn er waarschijnlijk meer, plus een heleboel verhalen voor Fantasize.
* Nederland ging voor de tweede keer in lockdown, dus ik stofte mijn coronadagboek af en ging weer blogjes schrijven. Coronadagboek 2.0, met dank aan mijn trouwe lezers.

Delen op FaceBook Delen op LinkedIn Delen op Twitter