Vulpen

Over mij

Wie zit er achter het toetsenbord al deze blogartikelen te tikken en wie maakt de foto's? Hier geef ik je een paar antwoorden en leer je mij beter kennen. Maar de snelste manier om mij te ontdekken is mijn verhalen en essays lezen.

Naam: Sigrid Lensink-Damen
Geboren: ja.
Wanneer dan en waar: In 1974 en in Den Haag
Woonachtig: in Noord-Holland Noord
Burgerlijke stand: getrouwd (2003), drie kinderen (2005, 2006 en 2008)
Opleiding: Slavische taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden (1992 - 1999), LOI-cursussen Schrijven en Creatief schrijven (2010 - 2011) en Schrijversvakschool Amsterdam (proza en essay, 2015 - 2018)
Carrière: freelance vertaler van zakelijke teksten en schrijver

Die ‘Lensink’, hè, is dat familie van Ton Lensink (Ti-Ta-Tovenaar): ja, maar dan wel een andere tak.

En dat ‘Damen’? Is dat van die shipyards: nee. Dat is niet eens familie. Mijn bakermat ligt in Wehl, in de houtzagerij. Naast mij als schrijver zijn er in de uitgebreide familie nog veel meer creatievelingen te vinden.

Vertel eens wat over je schrijfcarrière: Mijn schrijfcarrière begon officieel op de lagere school toen we de opdracht kregen iets te schrijven over een spijker. Dat mocht een beschrijving zijn, maar ook een verhaaltje waar een spijker in voorkwam.

Handgeschreven eerste verhaal

Spijkeravonturen gaat over een spijkerkoning, spijkerkoningin en spijkerprinses die moeten vluchten voor hun aartsvijand, de hamer. Na dit literaire succes volgden nog meer avonturen met gereedschappen en later met bloemen. Ik wilde ook nog dierenavonturen schrijven, maar daar is het op de een of andere manier nooit van gekomen.

Op de middelbare school heb ik meegedaan aan een schrijfwedstrijd van de NCRV, waarbij je de verfilming van je verhaal kon winnen. Zo ver kwam mijn verhaal niet, maar van de vele honderden inzendingen zat ik wel in de top 50.

Talen en schrijven hadden mij in hun greep en na het vwo ging ik in Leiden Slavische taal- en letterkunde studeren, met hoofdvak Russisch en afstudeerrichting letterkunde. Verhalen heb ik tijdens mijn studie niet geschreven, wel afstudeerwerk, waarvan mijn docent zei: ‘Als je heel veel oefent, kun je een goede schrijver worden.’ Destijds vatte ik het als een belediging op, maar eigenlijk kon ik geen groter compliment krijgen: ik heb talent!

Me

Dat talent zette ik de jaren erna in voor mijn vertaalpraktijk van zakelijke teksten, zoals patenten, websites, handleidingen, persberichten. Toen de kick van het eigen geld verdienen en opdrachten binnenhalen begon te slijten, dacht ik weer aan mijn eerste verhaaltje. Toch leuk...

In 2010 begon ik met een LOI-cursus Schrijven en de vervolgcursus Creatief schrijven. Met de kennis die ik daar opdeed, won ik drie schrijfwedstrijden en daarmee drie publicaties in drie bundels. Dat smaakte naar meer. Van 2015 - 2018 heb ik proza en essay op de Schrijversvakschool in Amsterdam gevolgd.

Top 5 favoriete boeken:

  • Nog altijd met stip op 1: De meester en Margarita - Mikhail Bulgakov
  • Nieuw op 2: Honderd jaar eenzaamheid - Gabriel García Márquez
  • Op 3: Vaslav - Arthur Japin
  • Op 4: Titaantjes - Nescio
  • Op 5: Rachels rokje - Charlotte Mutsaers

en natuurlijk horen hier ook de sprookjes, sagen, legenden en mythen bij, want die laten mijn schrijvershart altijd sneller kloppen.

Delen op FaceBookDelen op LinkedInDelen op Twitter